A legfontosabb tudnivalók a bőr zsírosodásáról

1128
HOZZÁSZÓLÁS:

Amikor a nemi hormonokat termelő mirigyek aktivizálódnak, sok fiatal valósággal úgy érzi, hogy a bőre “zsírban fürdik”. Ez a zsírosodás addig tart, amíg a hormonháztartás nem stabilizálódik. Hogy azután ebből zsíros bőrtípus alakul-e ki, az csak a felnőtté válás kezdetén dől el.lany_bor

A huszadik életév vége felé gyakran kevert bőrtípussá változhat. A fokozott zsírtermelődés oka a hormonokban, pontosabban a férfi nemi hormon, a tesztoszteron termelődésében keresendő. A pubertáskor beköszöntével ezt a hormont a női nemi szervek is elkezdik termelni. Ez az anyag utasítja a faggyúmirigyeket, hogy több zsírt termeljenek. A zsíros fényű bőr azonban sem a nőknél, sem a férfiaknál nem utal arra, hogy fokozottabb lenne a hormontermelés. A helyzet egy kissé bonyolultabb: minden faggyúmirigynek vannak receptorai, amelyek a hormonoktól érkező üzenet fogadóállomásaiként működnek.

A receptorok az egészen normális hormonüzenetekre is reagálhatnak erősebben vagy esetleg kevésbé. Intenzitásuk a hajlamtól függ. Rögtön az elején érdemes leszögezni: a legtökéletesebb ápolás sem képes megváltoztatni az öröklött programot, vagyis a hormonálisan meghatározott faggyútermelést!

A zsíros bőr összképe:

Pro (…):

  • Pl.: viszonylag kevésbé érzékeny
  • A zsír viszonylag  jó minőségű védőfilmréteget jelent, ami csak kevés nedvesség elpárolgását teszi lehetővé, ugyanakkor blokkolja a kívülről érkező káros anyagok szervezetbe jutását is.

(…) és kontra:

  • Ami a száraz bőrben kevés, abból a zsíros bőrben túl sok képződik- vagyis túl nagy a faggyútermelés, fokozott a szarusejtek képződése. 
  • A bőrtípus vérkeringése általában rossz, jellemző, hogy a bőrréteg vastag, a pórusok tágak, mitesszeres, pattanásos és gyakran aknés a bőr felszíne.

A kezelés első lépései

A zsíros bőr nagyon érzékeny, allergiára hajlamos is lehet, ezért igen gondos ápolást igényelLegjobb, ha nem fogyasztunk disznóhúst, édességet és savanyúságot is minél kevesebbet, mivel ezen élelmiszerek serkenthetik a mitesszer- és pattanásképződést.

Ugyanilyen hatásúak az erős fűszerek. A bőr összképét leronthatja a szükséges ásványi anyagok és nyomelemek hiánya is. Ügyeljünk arra, hogy táplálkozásunk ilyen szempontból is kielégítő legyen.

Tisztítás és ápolás >>> A zsíros bőrnek gondos ápolásra van szüksége ahhoz, hogy az előforduló kellemetlenségeket visszaszorítsuk. Jól bevált praktika, hogy reggel és este tisztítsuk a zsíros bőrt vízzel és szappannal vagy speciális mosakodókrémmel.

A tisztítótej nagyrészt eltávolítja a smink maradékait és az egyéb szennyeződéseket. Végül a különösen zsíros részeket töröljük le alkoholtartalmú arcvízzel. A gyulladt helyeket kezeljük hamamelis-vízzel.

Kozmetikai szerekkel finomíthatunk a bőr pórusain, és csökkentve a mitesszeresedésre való hajlamot. Kétes esetben legjobb lehet a kifejezetten “normál és zsíros”, vagy a “zsíros és pattanásos” bőr számára kifejlesztett terméket választani.

1128
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

38798
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]