Miért alakul ki, és mit tehetünk a serdülőkori akné ellen?

1538
HOZZÁSZÓLÁS:

Az akné gyakori jelenség, hiszen a serdülőkorúak mintegy 90%-át érinti valamilyenakne-pattanas-6 mértékben. A pubertás kezdete után bukkan fel; főleg az arcon és a törzsön jelennek meg az aknék. Az arc és a törzs faggyúmirigyekben gazdag, hiszen ezek termelik a bőr enyhe zsírosságához szükséges faggyút.

A serdülőkori akné fiúknál gyakoribb, és azért is okoz sok gondot, mert az arcot elcsúfíthatja, önértékelési zavarokat okoz, éppen akkor, amikor a fiatal éppen a megjelenésére szeretne adni. Felnőtteknél is előadódhat (acne rosacea), és érdekes módon inkább a nők körében.

Miért alakul ki?

Az akné fő oka a faggyúmirigyek megnövekedett faggyútermelése, ezért a beteg arca gyakran egészen „zsírosnak” látszik. A feleslegben termelődött faggyú nem jut ki a bőrfelszínre, hanem elzárja a szőrtüszőket és faggyúmirigyeket, és apró mitesszerek képződnek.

Ha a mitesszer tetejét a keratin lezárja, elszaporodhat benne a Proprionihacterium acne nevű kórokozó, gyulladás keletkezik, és gennyes csomók alakulnak ki. Súlyos esetekben, vagy a mitesszerek nyomkodása után sebhelyek maradhatnak vissza.

A faggyú túltermelődése kamaszkorban hormonális változásokkal magyarázható. A zsírdúsabb ételek, a csokoládé, édességek fogyasztása nem feltétlenül rontja a betegséget.

Hogyan kezeljük?

Gyors megoldás nincsen. Az akné kezelése hosszabb folyamat, hiszen legalább 6-12 hétig eltart. Lehetséges, hogy a kúrát később meg is kell ismételni. A kezelés már 2-3 hét alatt eredményt hozhat, de általában hosszabb kifutású. A kővetkező lehetőségek állnak rendelkezésünkre:

  • Először baktériumok elleni benzoil-peroxid tartalmú krémeket ad az orvos.
  • Ha a henzoil-peroxid nem hatásos, antibiotikum-tartalmú krémek következnek, vagy ennek elégtelen hatása esetén antibiotikus tabletták.
  • Nőknél hatékony lehet a fogamzásgátló tabletták alkalmazása (amelyek a hormonszintet szabályozzák).
  • Súlyosabb akné esetén a kórházi szakorvos felírhat ún. retinoid típusú gyógyszereket. A retinoid-kúrát szigorú orvosi ellenőrzés mellett lehet lefolytatni, mert mellékhatásokkal jár, és terhes nőknek például eleve nem is adható (magzatkárosító hatása miatt).
1538
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

38798
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]