Hogyan ápoljuk a pattanásos bőrt?

1174
HOZZÁSZÓLÁS:

Mivel a pattanásos arcbőr nem betegség, hanem alkati és életkori sajátosság, ezért meggyógyítani nem lehet.pattanás

A külső és belső kezelések segítségével azonban a tüneteket minimális fokra lehet csökkenteni, de tudnunk kell, hogy a javulás csak addig tart, amíg a kezelés.

Ha abbahagyjuk, a tünetek is visszatérnek.
Közben azonban telik az idő, és elérkezik az az időpont, amikor a nemi hormonok már nem okoznak változást a faggyútermelésben és a szervezet egyéb működésében. Ilyenkor már mérséklődik a bór zsírossága, kevesebb komedo képződik és nem fejlődik több pattanás. A pattanásos bór tehát idővel magától is megszépül, mégis kezelni kell, mert a zsíros, gyulladásos, mitesszeres arc és test ápolatlannak tűnik, emellett módot nyújt maradandó hegek kialakulására.

A pattanásos bőr kezelése tehát folyamatos bőrápolást jelent. Nincs egyetlen, biztos hatású csodaszerünk, hanem több oldalról is segíteni kell a tünetek fokozatos megszűnését. Szükség lehet külső és belső kezelésre, az eset súlyossága dönti el, hogy mit kell előnyben részesíteni.

A pattanások külső kezelése

A külső kezelés a pattanásos, mitesszeres bőr helyes tisztításával kezdődik. Mivel a faggyútermelés fokozott, a felesleges zsírköpeny csökkentésére a pipereszappannál lúgosabb szappant is igénybe vehetjük. A lúg szaruoldó hatású, ez pedig a mitesszerek képződését is gátolja.

A zsíros bőr védettebb a lúg bőrizgató, gyulladáskeltő hatásával szemben, mégis ajánlatos a Flóra szappanos lemosást az éjszakai pihenő előtt elvégezni, hogy a bőrfelület reggelig visszanyerje a kívánatos savi vegyhatást A szappanhabot alaposan le kell öblíteni. A törülközés legyen egyúttal enyhe masszírozás is, hogy ezzel is elősegítsük a bőrben rekedt faggyú kiáramlását.

A mitesszeres bőrt nem elég megtisztítani, hanem kitisztításra is szüksége van. Ezen a komedák eltávolítását értjük. Sok fiatalnak kedvelt időtöltése az arcbőr nyomkodása. Sajnos, ezzel további szépséghibákat okozhatnak. A mitesszerek kitisztításánál az első, amiről nem szabad megfeledkezni, hogy az archoz csak tiszta kézzel ajánlatos nyúlni, a kéz bőre pedig sohasem teljesen tiszta. Ezért helyes, ha a nyomkodáshoz tiszta, fehér vászondarabot használunk.


A komedák eltávolításához- mint mindenhez a világon -szakértelem és gyakorlat szükséges. A szakember a kozmetikus, aki tudja, hogy csak a nem gyulladt környékű mitesszerekhez szabad nyúlni. Ha magunk nyomjuk ki, arra törekedjünk, hogy a lehető legkisebb erőkifejtésével érjük el a célt, a komedo és a bentrekedt faggyú teljes kiürítését. Ebben segít a bőr előzetes gőzölése, ami fellazítja a beragadt komedókat. A vélemények megoszlanak arról, hogy erre melyik módszer a legmegfelelőbb. A komedák kipréselése az ujjbegyekkel – nem a körömmel – történik. Csontos alap felett egy hosszú nyelű, lyukas közepű, apró kanálkával, a komedányomóval előnyös dolgozni.

Belső kezelés

Jót tesznek:
• kagyló, rák, szárnyas és sovány hús, a bennük levő cink miatt
• friss gyümölcsök és zöldségek, a bennük levő C-vitamin miatt

Korlátozottan fogyaszthatók:
• csokoládé és egyéb édességek
• nagy sótartalmú ételek
• mikrózott termékek

A közelmúltig széles körben elterjedt nézet volt, hogy a pattanásokat például a sült krumpli, a hamburger, a csokoládé és az üdítőitalok nagy cukor- és zsírtartalma okozza. Bár ma is úgy gondoljuk, hogy a különféle snackek és ropogtatni valók fogyasztása összefügg a pattanásokkal, ezért nem annyira a cukor és a telített zsírsavak, hanem inkább a klórtartalmú vegyületekre tehetők felelőssé, amelyek az efféle ételekhez bőven adott só gyakori adalék anyagai.

Ráadásul az édességekre, ropogtatni valókra és alkoholra alapozott étrend számos létfontosságú ásványi anyagból és vitaminból nem elégíti ki a szervezet szükségletét. Annyi bizonyos, hogy a pattanásokkal küszködő fiataloknak nem árt óvakodniuk a cukortartalmú, zsíros és zsírban sült ételekben (hamburger, agyonsózott snackek, édes üdítők, sütemények) található finomított szénhidrátokról, és jól teszik, ha több teljes kiőrlésű gabonafélét, friss gyümölcsöt, zöldséget, sovány húst fogyasztanak. Mértékkel fogyasztva a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsiradékok is hasznosak.

A kutatások  szerint sok embernél a cinkhiány okozza a pattanásokat. A hamburgerben, csirkés szendvicsben és más effélékben bőven megvan ez az ásványi anyag, de a kagyló, a rák, a dió, a sovány hús és a lebőrözött szárnyashús  egészségesebb cinkforrás. A joghurt és a fölözött tej is tartalmaz cinket, de kisebb mennyiségben.

A bőrt tápláló A-vitamin bőségesen megtalálható a májban és a tojásban, míg a béta-karotinban, amelyből a szervezet maga állítja elő ezt a vitamint, a sötétzöld és narancssárga színű zöldségfélék (spenót, sárgarépa), valamint a narancssárga gyümölcsök (sárgabarack, mangó) gazdagok.

A többszörösen telítetlen zsírsavak sokak szerint hatásos ellenszerei a pattanásoknak.
Egyes, a kiegyensúlyozott étrendben mindig meglevő B-vitaminokról ugyancsak azt tartják, hogy gátolják a pattanások kialakulását és csökkentik a bőr zsírosságát. Ismeretes az is, hogy a C-vitamin fokozza a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. A búzacsírában, tojásban, hidegen sajtolt növényi olajokban fellelhető E-vitamin a bőr gyógyulását segíti elő.

1174
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

38798
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]