Amit érdemes tudnia az akne okairól és kialakulásáról

1313
HOZZÁSZÓLÁS:

Az akne a bőr pórusainak, vagy még pontosabban meghatározva, a pilosebaceous (szőr-faggyú) egység betegsége. Ezek az egységek általában egy szőrtüszőből és a hozzá tartozó faggyúmirigyekböl állnak, amelyeket a szőrszálakpattanas-akne-10nak utat adó tüszőcsatoma köt össze a bőrrel.

A faggyúmirigyek faggyút – olajok és zsírok keveréke – termelnek, ami bevonja a bőrt és megakadályozza a vízveszteséget. A faggyúmirigyek legsűrűbben az arcon helyezkednek el, illetve valamivel kevésbé sűrűn a háton, a mellkason és a vállakon.

Miért alakul ki az akne?

Az akne férfiak között a legelterjedtebb, általában pubertáskorban jelentkezik. A tünetek megjelenése annak következménye, hogy a férfi nemi hormonok (tesztoszteron) keratin termelésére ingerlik a tüszőcsatomát bélelő sejteket.

A keratin egy rostos fehérje, amely a bőr legkülső rétegének fő alkotóeleme, csakúgy, mint a hajé és a körömé. Ha túl sok keratin termelődik, a bőr pórusai eltömítődhetnek. Ráadásul a tesztoszteron faggyúmirigy megnagyobbodást okoz, és ennek következtében fokozódik a faggyútermelés.

Tehát a magasabb tesztoszteronszint növeli annak valószínűségét, hogy a pórusok a túl sok keratintól vagy faggyútól eltömítődjenek. Noha fiúknál nagyobb a veszély, pubertáskorban a lányok tesztoszteron-szintje is nő, így ok is hajlamosak a betegségre.

Míg az akne jelentkezése általában a tesztoszteronszint növekedésével függ össze, súlyosságát és kiteljesedését a hormonális tényezők, a keratint termelő sejtek, a faggyú és a baktériumok összetett kölcsönhatása határozza meg.

Hogyan alakul ki az akne?

 

íme a forgatókönyv: ha a tüszőcsatomát bélelő sejtek túl sok keratint termelnek, pattanások kezdenek kialakulni a bőr pómsainak felszínén, és ez a csatorna elzáródásához vezet; ekkor megkezdődik a duzzadás és elvékonyodás folyamata, ami vagy egy gennyes tetejű pattanás vagy egy mitesszer képződésével zárul.

Mitesszer akkor képződik, ha az elzáródás nem teljes – a faggyú egy része a felszínre jut, nem kerül sor egy gyulladt pattanás kialakulására  -; gennyes tetejű pattanás teljes elzáródás esetén keletkezik. A csatorna elzáródása lehetővé teszi egy baktérium {Propionibacterium acnes vagy coryne-bacterium acnes) elszaporodását, amely egy a faggyút és gyulladást elősegítő enzimet termel.

A pattanások pirossága ennek a gyulladásnak a következménye. Ha a baktérium elszaporodik, vagy ha a gyulladás súlyos, a tüszőcsatoma fala megreped, és a kömyező szövetek megsérülnek. Amennyiben ez a bőr felszinén történik, csak felületi pirosságot és csomócskákat okoz. Viszont ha ez mélyebben a bőr alatt fordul elő, akkor egy csomócska vagy egy ciszta/tályog képződhet, amelynek jelentősebb károsodás, esetleg hegesedés lehet a következménye.

Nem csak a hormonok számítanak

Az aknét egy férfihormonfüggő állapotként tartják számon. Ezek a hormonok szabályozzák a faggyúmirigyek kiválasztását és súlyosbítják a szőrtüsző sejtek kóros növekedésének folyamatát. A férfi hormonok fokozott termelése azonban nem feltétlenül oka a betegségnek, mivel e hormonok vérben mérhető szintje és a betegség súlyossága közötti összefüggés nem bizonyítható.

Ami ennél talán sokkal fontosabb, az az, hogy az aknés betegek bőrében nagyobb az 5-alfa-reduktáz enzim aktivitása, amely a tesztoszteront egy hatékonyabb formává, dihidrotesztoszteronná (DHT) alakítja át. Más szóval nem szükséges tehát a tesztoszteronszint vérben érzékelhető növekedése, amely az aknés problémákhoz vezet; a lényeg az, ahogy a bőr átalakítja ezt a hormont.

A táplálkozási szokások mind a megelőzés, mind pedig a kezelés szempontjából főszerepet játszanak az aknés folyamatokban.

Az akne másik oka a ritkán felismert intesztinális toxémia (bélmérgezés). Egy tanulmány kimutatta, hogy a súlyos aknés betegek 50%-ának vérében magas volt a bélből felszívódó méreganyagok szintje. Ezt az eredményt a mai napig még nem vizsgálták meg mélyrehatóan, de egy érdekes észrevételnek tartják, mivel a természetgyógyászok már a századfordulón úgy találták, hogy az akne nagyrészt egy vastagbél-elégtelenséget tükröző állapot.

Ha valakinek látszólag aknéje van, fontos, hogy biztos legyen a dolgában. Az akne különböző anyagokkal történő kezelése az akne tipikus kóros elváltozásaihoz vezethet.

1313
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

33340
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]