Mit kell tudni az aknék helyi kezeléséről?

1038
HOZZÁSZÓLÁS:

Az akne a komedó kialakulásával kezdődik, és minden későbbi gyulladásos megjelenési formája a komedókból indul ki. A helyi kezelés ezért elsősorban a komedók kialakulásának megelőzésére, és a szőrtüsző normáliakne-helyi-kezeleses szarusodási folyamatainak helyreállítására, másrészt a meglévő komedók megszüntetésére, oldására irányul.

Milyen szerekkel kezelhető az akne helyileg?

Erre a célra az A-vitamin-származékok a legalkalmasabbak. Jelenleg több olyan készítmény van, amelyek belsőleg vagy helyi kezelésként eredményesen alkalmazhatók az akne kezelésében. Ezeket a készítményeket összefoglalóan – az A-vitamin nevéből (retinol) származtatva – retínoidoknak nevezik.

Ezeknek a szereknek a fő hatása a szarucsapok, mitesszerek kialakulásának gátlása, a már kialakult komedók fellazítása, a szőrtüsző hámjában a szarusodási folyamatok normalizálása. Emellett gyulladáscsökkentő hatásuk is van, ezért a gyulladásos formáknál is lehet őket alkalmazni.

A gyógyszerek erősen szárítanak és érzékeny bőrűeknél irritációval is számolni kell. A szárító-irritáló hatást az orvosnak is figyelembe kell vennie, ha kombinált kezelésként más gyógyszereket is előír a betegnek.

A benzoil-peroxid a hámlasztás mellett baktériumölő hatással is rendelkezik. A szőrtüszőben élő Propionibacterium acnes mennyisége kéthetes kezelést követően 95%-kal csökken, és ez természetesen azt is jelenti, hogy az e baktériumok tevékenysége következtében képződő szabad zsírsavak mennyisége is csökken.A benzoil-peroxid is szárítja és irritálja a bőrt.

Az azelain-sav növényi eredetű. Komedóoldó és hámlasztó hatása mérsékelt, de baktériumellenes és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Ezért érzékeny bőrű betegeknek is ajánlható,, és kombinálható az erősebb hatású készítményekkel is.

Az elmondott komedóoldó, hámlasztó kezelés elsősorban annál az aknetípusnál vált be, amelynél gyulladásos tünetek nincsenek, csak mitesszerek (komedóakne). A kezelés eredményességét elősegítik a kozmetikai beavatkozások.

A nyitott komedók könnyen kinyomhatóak, főleg akkor, ha előzetesen ezeket fellazították valamilyen hámlasztó krémmel vagy gőzöléssel. A zárt komedók eltávolításához előzetesen ezeket meg kell nyitni egy kicsiny bőrlándzsával vagy tűvel. Ugyancsak a kozmetikai jellegű beavatkozások közé tartoznak azok a hámlasztó kezelések, amelyeket gyümölcssavakkal végeznek. Az így kezelt bőr fokozott védelmet igényel, védeni kell a fénytől, és a hámot fertőtlenítő, hámosító anyagokkal kell kezelni.

1038
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

23703
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]