Amit tudnia érdemes az aknebetegség lefolyásáról

1121
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyulladásos tünetek éveken át fennállnak, folyamatosan jelentkeznek az újabb és újabb gennytartalmú csomók. Egyesek a nyári hónapokban sokkal jobb, esetleg tünetmentes állapotban vannak, de ősszel és télen a tünetek újból jelentkeznek.akne3

Másoknál, főleg az érzékeny, fehér bőrű betegeken nincs évszaki ingadozás, esetenként a nyári meleg rosszabbíthatja is a tüneteket.

Néhány évi fennállás után a tünetek fokozatosan ritkulnak, enyhülnek, majd végleg megszűnnek. Ennek oka ismeretlen: nem ismerünk semmiféle olyan változást a szervezetben, amely megmagyarázná, hogy miért nem jelentkeznek újabb tünetek. Ritkán az is előfordul, hogy a tünetek a 40-es évekig is elhúzódnak, vagy még ezen túl is gondot jelentenek.

Szokatlan lehet a lefolyás azoknál a nőknél, akik hosszú időn át szednek fogamzásgátló tablettákat. Ezek a hormontartalmú készítmények képesek éveken át elnyomni az aknés tüneteket. Amikor később a tabletták szedése abbamarad, és a tünetek ismét jelentkeznek, a legtöbb beteg értetlenül áll a jelenséggel szemben, hiszen „már kinőtt a pubertáskorból!”

Az akne szokatlan megjelenési formái

Az aknénak több olyan megjelenési formája is van, amelyet megjelenési helyét és idejét tekintve szokatlannak minősíthetünk:

Testépítéshez társuló akne (bodybuilding akne):

Ebben az esetben az izomzat növelésére használt androgén szteroidok váltják ki a tüneteket. Legtöbbször már meglévő enyhe fokú akne súlyosabbá válásáról van szó.

Mechanikai akne:

A homlokpánt, a hátizsák vagy a melltartó dörzsölő hatására fejlődik ki. Ide sorolható a hegedűsök áll alatti, nyaki aknéja a hangszer rögzítési helyén.

Vegyi anyagok okozta akne:

Korábban számos kozmetikum volt forgalomban, amelyek olyan vazelinszármazékokat tartalmaztak, melyek komedóképződést idéztek elő.

A hajápolásra használt pomádék jellegzetesen a homlok bőrén váltottak ki tüneteket. Ezek nagy része mára kikerült a forgalomból.

Az ipari anyagok közül a kőolajszármazékok, a különböző olajok, továbbá a kátrány és származékai komedóképző hatása jól ismert.

Az ipari olajok szennyezik a ruházatot, és így olyan helyeken is keletkezhet akne (pl. a combokon), ahol egyébként nem fordul elő. Kátrányszármazékokkal a kőolajfeldolgozó üzemekben és az útépítésnél dolgozók érintkeznek rendszeresen. A halogén elemek közül a klórvegyületek okozhatnak súlyos aknét.

1121
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

38798
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]